(German version below:)
As a huge banana lover this recipe is just perfect for me. The bread reminds me on a brownie as its so gooey and rich. Very chocolaty, sweet and still healthy. Anybody liking it more fluffy just use less bananas as they bring that “heaviness” into the dough. A little more ‘milk’ and flour should make the whole thing more fluffy.
For anyone who prefers baking gluten free just hop over to my Gluten free coconut-chocolate banana bread.
Im not a big fan of huge intros on a recipe blogpost as its all about the food we want to bake/cook/prepare so you guys don’t have to read as much and you can go straight into the process of making magic.
Chocolate Banana Bread:
4 very ripe bananas
100 ml plant milk of your choice (I just almond milk)
200g all purpose flour
100g spelt flour
2 TL backing powder
25g cacao
5 EL maple syrup (more if you like it sweet)
4 EL sunflower seed oil (coconut oil works also)
Use a fork or your blender to mash the bananas into a thick & liquid consistency and add milk, maple syrup and the oil. Mix all wet ingredients well before adding the two flours, the cacao powder and the baking powder.
Grease a loaf pan, preheat the oven to 175 degrees and make to deliciousness for 45-50min. To be save check after 30 minutes.
GERMAN VERSION
Als große Bananenliebhaberin ist dieses Rezept genau das Richtige. Das Brot ist erinnert leicht an einen Brownie. Sehr schokoladig, süß und trotzdem gesund. Wer es fluffiger mag, verwendet weniger Bananen, da diese den Teig schwer machen. Ein wenig mehr Milch und Mehl (deiner Wahl) sollten den Teig leichter machen.
Für diejenigen unter euch die Gluten frei backen möchten habe ich ein Gluten freies Kokosnuss – Schokoladen Bananen Brot auf dem Blog.
Ich bin kein großer Fan von langen Einleitungstexten bei Rezepten, deshalb werde ich nicht all zu viel schreiben. Hier geht es schließlich ums backen (oder kochen) also reichen 1,2 Sätze aus 🙂
Schokoladen Bananen Brot:
4 sehr reife Bananen
100 ml Mandelmilch
200g Weizenmehl
100g Dunkelmehl
2 TL Backpulver
25g Kakao
5 EL Ahorn Sirup (je nach gewünschter Süße)
4 EL Sonnenblumenöl
Die Bananen in eine Schüssel geben und mit der Gabel oder dem Stabmixer pürieren. Die Milch hinzugeben, den Ahorn Sirup und das Sonnenblumenöl. Leicht verrühren. Beide Mehlsorten, sowie den Kakao, das Backpulver.
Eine Brotbackform einfetten und den Ofen auf 175 Grad vorheizen. Das Brot für ca 45-50Minuten backen. Nach 30 Minuten das ganze sicherheitshalber mal kontrollieren und schauen wie sich der Teig entwickelt.
ENJOY & Stay Lusty ❤